Programın Seviyesi
Önlisans
Programın Süresi
2 yıl
Programın Amacı
Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans programının temel amacı; Laboratuvar ve Veteriner Hizmetleri çalışma alanı içerisine giren teşhis ve araştırma laboratuvarları, veteriner klinikleri, hayvansal gıda güvenliği ile hayvan yetiştirme ve besleme alanlarında gerekli bilgi ve donanıma sahip, katılımcı, yenilikçi ve girişimci elemanlar yetiştirmektir. Böylece kamu ve özel sektörde laboratuvar, veteriner ve hayvancılık hizmetleri alanında faaliyet gösteren kuruluşlarının daha etkin ve verimli çalışmaları bakımından ihtiyaç duyulan eğitimli elemanların karşılanması sağlanmış olacaktır.
Program Kazanımları
Programdan mezun olabilmek için gerekli şartları yerine getiren öğrencilere “Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Diploması” ve " Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikeri" unvanı verilir. Programı başarı ile tamamlayan mezunlar, yetişmiş işgücü potansiyeli olarak, laboratuvar kullanımı, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği anlayışını bilgi ve beceri anlamında pratiğe dönüştürülebilecek, laboratuvar hizmetleri ile veteriner ve hayvancılık faaliyetlerinin sevk ve idaresine yardımcı olabilecek, iletişim becerisi yüksek, özgüveni tam, girişimci ve yenilikçi elemanlar olarak hizmet verme niteliklerine kavuşacaklardır.
Programın İstihdam Alanları
Bu programdan mezun olan Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikerleri, öncelikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren çok sayıdaki bağlı ve ilgili kuruluşların yanı sıra, veteriner ilaç sektöründe, özel veteriner hastanelerinde, veteriner kliniklerinde, kamu ve özel laboratuvarlarda, et kombinalarında ve yem sanayinde yardımcı teknik personel olarak çalışabileceklerdir. Ayrıca sığır, koyun, at, kanatlı ve su ürünleri yetiştirciliğine yönelik hayvancılık çiftlikleri ve işletmelerinde yardımcı eleman olarak görev yapabileceklerdir. Programdan mezun olanların en yaygın istihdam alanları:
•Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına Bağlı İlgili Birimler, (İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri)
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına Bağlı Kontrol ve Araştırma Enstitüleri,
•Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına Bağlı İl Kontrol Laboratuvarları,
•Gıda Kontrol Laboratuvarları, (Kamu ve Özel)
•Kamu ve Özel Veteriner Klinik ve Veteriner Hastaneleri,
•Kamu ve Özel Veteriner Patoloji Laboratuvarları,
•Veteriner İlaç Firmaları,
•Hayvancılık ve Hayvancılığa Dayalı Sanayii İşletmeleri, (Kamu – Özel Sektör İşletmeleri)
•Yem Fabrikaları,
Daha da önemlisi, programdan mezun olanlar edindikleri yeni bilgiler ve kazanımlar sonucu kendi hayvancılık işletmelerini kuracak ve işleteceklerdir.
Öğrenciler, bu programı başarı ile tamamlayarak mezun olmaları halinde isterlerse ÖSYM tarafından yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek bu programdan öğrenci kabul eden lisans programlarında lisans öğrenimlerine devam edebilirler; Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren 2018 Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açıköğretim önlisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.
Programın Öğrenim Giderleri
Programa yerleştirilen adaylar bahar ve güz yarıyılları başında (Akademik Takvimde belirlenen tarihler arasında) Öğrenim Giderlerini öderler. Öğrenim Gideri ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.
Programın Diploma Bilgisi
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilerin diplomalarında “Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi” mezunu ibaresi yer alacak ve bu diploma diğer önlisans diplomalarının sağladığı tüm yasal hakları sağlayacaktır.